Woning aankopen Almere

Aankoopmakelaar Almere

 Almere heeft zijn inwoners veel te bieden. Van een grote diversiteit aan wijken, tot aan een levendig centrum en veel vrijheid om een droomhuis te bouwen. Het is dan ook niet gek dat veel mensen overwegen binnen of naar Almere te verhuizen. Ben je van plan een huis te kopen in Almere? Dan is het verstandig om een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Maar waar let je precies op bij het aannemen van een aankoopmakelaar? Op deze pagina vind je enkele tips om je keuze op de baseren.

Wat doet een aankoopmakelaar eigenlijk?

Dit is waarschijnlijk het eerste dat jij je afvraagt wanneer je een aankoopmakelaar wilt aannemen. De makelaar brengt jouw woonwensen in kaart en zoekt naar geschikte woningen om te bezichtigen. Makelaars krijgen als eerste inzicht in het nieuwe woningaanbod. Met een aankoopmakelaar zorg je er voor dat jij de concurrentie een stap voor bent.

Ook gaat de makelaar mee tijdens een bezichtiging. Hij kijkt met zijn ervaren ogen anders naar het huis dan jij. Vaak ziet een makelaar direct de (on)mogelijkheden die een huis te bieden heeft. Maar ook technische gebreken zal hij snel constateren. Hierdoor kan je objectiever een keuze maken en helpt deze informatie mogelijk bij de onderhandelingen.

De aankoopmakelaar bepaalt het openingsbod en verzorgt de onderhandelingen met de verkopers. Onderhandelen is een vak apart en wil je niet te snel ‘ja’ zeggen en mogelijk teveel betalen, dan is het verstandig een aankoopmakelaar aan te nemen. Hij heeft geen emotionele binding met de woning en benadert de onderhandeling daarom anders dan jijzelf.

Is er een akkoord? Dan teken je een voorlopig koopcontract. Ook hierbij heeft de makelaar een grote rol. Hij controleert het voorlopige koopcontract op vreemde zaken en geeft advies om het koopcontract al dan niet te tekenen.

Voor- en nadelen aan een aankoopmakelaar

Voordat je een besluit neemt om een aankoopmakelaar in de hand te nemen, wil je natuurlijk alle voor- en nadelen voor jezelf op een rij zetten.

Voordelen

  • De aankoopmakelaar heeft als eerste inzicht in het nieuwe woningaanbod.
  • De makelaar regelt contracten en neemt de onderhandelingen voor zijn rekening
  • U maakt gebruik van alle kennis en ervaring van de aankoopmakelaar die nodig is om een goede beslissing over een aankoop te nemen.
  • De zakelijke instelling van de makelaar zorgt ervoor dat emoties bij de aankoop en de onderhandelingen geen rol spelen. Dit maakt het makkelijker om keuzes te maken. 

Nadelen

  • Je betaalt de aankoopmakelaar een vergoeding voor zijn werkzaamheden. Soms een vaste vergoeding, maar dit kan ook een percentage zijn.
  • Een makelaar kan druk voelen om de koop voor jou te sluiten. Hierdoor loop je her risico dat je niet de laagste prijs voor de woning betaald.
  • Sommige makelaars rekenen bovenop de courtage ook nog andere kosten.

Wat kost een aankoopmakelaar

De kosten voor een aankoopmakelaar in Almere lopen behoorlijk uiteen. Makelaars zijn vrij om zelf te bepalen waarvoor zij hun diensten aanbieden. Sommige aankoopmakelaars hanteren een percentage van de koopsom. Dit is voor de kopers niet gunstig. Andere makelaars vragen een percentage van het onderhandelingsresultaat. Vaak komen hier nog wat opstartkosten bij, zodat de makelaar zijn prijs kan rondmaken. Ook zijn er aankoopmakelaars die werken met een vaste prijs. Dit is voor de kopers erg gunstig, omdat men vooraf weet wat de kosten zijn. Enkele makelaars durven het aan om op basis van no cure no pay te werken. De fee die kopers hiervoor betalen is dan doorgaans minder gunstig.

Gemiddeld liggen de prijzen voor een aankoopmakelaar tussen de €2.000,- en de €3.500,-. Je doet er verstandig aan om vooraf te vragen of de kosten inclusief of exclusief btw zijn. De kosten voor een aankoopmakelaar zijn niet aftrekbaar bij de belasting.

Waar moet je opletten bij het kiezen van een aankoopmakelaar

Wanneer je op zoek bent naar een geschikte makelaar doe je er verstandig aan om met een aantal zaken rekening te houden. Is de makelaar bijvoorbeeld aangesloten bij een van de branche organisaties. Zoals NVM, VBO, VVOM en Vastgoedpro.

Verder is het belangrijk om uit te zoeken welke diensten de makelaar in zijn aanbod heeft inbegrepen. Denk hierbij aan een omgevingsscan van de woning, (voorlopige) waardebepaling, taxatierapport en kadasterkosten.

Is het van belang om bij een bepaalde woning een bouwkundig expert mee te nemen? Zo ja, vraag dan na of de kosten zijn inbegrepen?

Natuurlijk is het ook belangrijk om de klanttevredenheid van de aankoopmakelaar te controleren.

Moet mijn aankoopmakelaar uit de buurt komen?

Een makelaar uit de regio heeft zeker een aantal voordelen. Toch is het niet noodzakelijk om voor een aankoopmakelaar uit de gemeente te kiezen. Alle makelaars hebben inzicht in een landelijke databank. Hiermee kan hij de waarde van iedere woning bepalen.

Aankoopmakelaars vergelijken in Almere

Ben je van plan om een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Vergelijk dan eerst de onderlinge offertes. Zoals je op deze pagina leest, zit er veel verschil in dienstverlening en prijsopbouw. Het is dus zaak om je goed te informeren en meerdere offertes te vergelijken. Geef je woonwensen op in het formulier en Makelaaralmere.nl vergelijkt de aankoopmakelaars met elkaar en stuurt jou een offerte van een makelaar die het meest bij jou past. Jij maakt vervolgens de keuze of je gebruik wilt maken van de betreffende makelaar. Zo blijft het vergelijken overzichtelijk.

Kom alles te weten over: WONING VERKOPEN | WONING AANKOPEN | TAXATIE